Satsuma

Son yıllarda Satsuma grubuna ait Okitsu çeşidi de Türkiye'de ve özellikle Doğu Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Meyveler oldukça büyük ve yassıdır. Çekirdeksiz olup, kabuk kolayca soyulur ve şekerli bir mandarin türüdür. Dayanıklı bir çeşit olup, Owariden 3-5 hafta daha erkencidir. Türkiye'de yetiştirilen Satsumaların çoğu Owari grubuna aittir.

Türkiye'de üretimi en çok yapılan ve ihracat için başlıca mandarin çeşididir. Özellikle Ege bölgesinde üretilir. Meyve kabuğu hasat döneminde sarı-portakal renginde ve hafif pürüzlüdür; kalınlığı 3.37 mm'dir. Olgunlaşma döneminden sonra kabuğun etten ayrılması kolaylaşır. Meyveleri basık şekillidir, küçük orta boydadır ve çekirdeksiz sayılır. Meyve eti koyu portakal rengindedir. Tat, koku ve kalitesi yüksek bir çeşittir. Olgunluk döneminde, usare miktarı % 43,90'dır. Depolamaya ve taşımaya elverişlidir. Pazara sunum dönemi: Ekim ayı ortasından aralık sonuna kadar.

Menşei : Japonya
Saptama Yılı : 1878
Meyve Kabuğu : Sarımsı portakal rengi, hafif pürüzlü
Meyve Eti : Koyu portakal rengi
Meyve Şekli : Yassı
Meyve Çapı : 50-60 mm
Meyve Ağırlığı : 80-100 gr
Kabuğun Ete Bağı : Gevşek
Usare Miktarı : %43,90
Çekirdek Miktarı : Çekirdeksiz
Puflaşma : Fazla
Olgunlaşma/Hasat Dönemi : Ekim ayı ortaları - erkenci
Periyodiste : Az